Tänään. Viisaudenhampaan poisto.

Tänään. Viisaudenhampaan poisto.

Viisaudenhampaan poisto kuulostaa ahdistavalta ja kivuliaalta toimenpiteeltä. Sitä se ei yleensä ole. Operaation aikana suu ja sen alueet ovat erittäin hyvin puudutettu eikä aikaa kulu kuin viidestä minuutista puoleen tuntiin. Riippuu toki paljon siitä montako hammasta otetaan pois, minkälaiset juuret niillä on ja vaatiiko poisto kirugista toimenpidettä.

Kaikkein paras tapa valmistautua operaatioon on lukea eri keskustelupalstojen kauhutarinoita hampaan poistosta ja piiskata omaa mielikuvitusta kaameimpiin saavutuksiinsa. Aloita tämä mielellään muutamaa kuukautta ennen ja kiihota horrorin kliimaksi viimeiseen yöhön katselemalla youtubista löytyviä videoita ennen operaatiota. Lämmin suositus tälle. Linkkaan postin loppuun muutaman parhaimman videon.


Mutta miksi meille kasvaa viisaudenhampaita? Ja miksi niitä pitää poistaa?

Poskihammasrivistön viimeiset hampaat ovat jäänne ajoilta, jolloin aivomme olivat pienemmät ja leuat isommat. Söimme siis enemmän ja ajattelimme vähemmän. Sitten aivojen kasvu vei tilaa leualta ja pakotti hampaat tiivimpään riviin. Jostain syystä evoluutio ei ole kuitenkaan jättänyt (ainakaan vielä) viisureita kokonaan pois. Ehkä siinä on pientä kettuilun makua, liikalihavuuden kun on todettu olevan monessa sivistysvaltiossa varteenotettava kansanterveydellinen uhka.

Hampaiden poistoon voi olla useampia syitä. Omalla kohdalla puhkeamaton viisuri haluttiin puukottaa pois, koska se hankaloitti viereisen hampaan puhtaana pitoa ja olikin saanut tulehdustilan takia leukaluuta jonkin verran syötyä. Poiston muina syinä voivat olla esimerkiksi tulehdus, märkävuoto, oikomishoito, reikiintynyt hammas tai ennen sen puhkeamista havaittu tuleva ongelmatilanne.

Joka tapauksessa viisureiden poistoa suositellaan melkein kaikille 20-25 vuotialle jo ennalta ehkäisevästi. Hampaat saattavat aiheuttaa isompiakin ongelmia jos niitä ei poistateta ajoissa. Joillakin harvoilla voi kuitenkin olla se onnellinen tilanne, että hampaat mahtuvat puhkeamaan kokonaan näkyviin eivätkä aiheuta mitään komplikaatioita. Suosittelen heille myös lottoamista.


Oma kokemus

Viisaudenhampaan poisto oli melko kivuton ja leppoisa tapaus. Paljon helpompi kuin kielisyövän leikkaus tai vapun jälkeinen olotila. Vähän piikkiä, paljon suun repimistä ja muutama puukotus. Sitten repäisy, tikit ja passitus kotiin.

Operaatio meni siis hyvin. Verta ei tihkunut toimenpiteen jälkeen, kuumetta ei noussut ja melko lievillä kivuilla on menty. Ekana yönä heräsin kerran ottamaan särkylääkkeen ja sitten iski turvotus. Kuvalla huomio.

Kiinteää ja lämmintä ruokaa pitää välttää muutama päivä, saunaan ja salille pääsen neljän päivän päästä ja vasemman puolen alaviisurin poistoon elokuun lopulla.

Elämä jatkuu. Ja vaimon mielestä olen nyt hauskan näköinen. Otan sen kohteliaisuutena ja odotan hänen parin kuukauden sisään tulevaa vuoroa viisurin poistoon.


TÄÄ ON IISI PIISI!
TÄSSÄ JO VÄHÄN HEILUTELLAAN PUUKKOA
KUOPIOSSA EI SAA NÄITÄ PILLEREITÄ::

Onko sulta poistettu viisuri? Oliko se kauhutarina vai kevyt päiväolustelu? Kommentoi alle ja kerro meille tarinasi!