Testissä. Pataleipä

Testissä. Pataleipä

Pataleipä on vaiheiltaan vaivaton ja simppeli herkku. Se sopiikin hyvin aloitteleville kotimiehille/naisille/henkilöille. Myös edistyneemmillä tasoilla olevat puolisot voivat tätä reseptiä hyödyntää. Enkä syrji sinkkujakaan, siitä vaan, taikina käteen ja leipomaan!


Resepti:


Ainesosat:

  • 4dl vehnäjauhoja
  • 3dl sämpyläjauhoja
  • 1tl suolaa
  • 0,5tl kuivahiivaa
  • 3,5dl kädenlämpöistä vettä

Tekeminen:

Day 1.

Tarkista, että kello on jotain 14.00-15.30 välillä.

Hujauta kuiva-aineet sellaseen kippoon minkä löydät keittiöstä. Meillä niitä kippoja on ekassa kaapissa vasemmalla, alhaalla. Ihan siellä perällä. Mutta älä ota sitä punaista kun se on varattu ihan jollekin muulle. Ja laita ne muut kipot takaisin sinne kaappiin (järjetyksessä) ja kaapin ovi kiinni. Kiitos. Sekoita kuiva-aineet.

Laske desimittaan 3,5dl kädenlämpöistä hanavettä. Tarkista mittakulhon mitta-asteikko vielä kerran ja varmistu, että katsot oikeaa kohtaa. Meillä on mittakulhossa on mm. egyptissä vuonna 1245ekr käytetty asteikko hiekkakakkuja varten ja se ei ihan täsmää desien kanssa yhteen.

Kaada vesi kuiva-aineiden sekaan ja sekoita kevyesti. Ei saa vatkata sähkö-avusteisilla laitteilla eikä saa nytkyttää muutenkaan liikaa. Ihan sillai vaan, että menevät keskenään sekaisin. Hyvä. Seoksen pitäisi olla nyt löysähköä töhnää joka ei lähde kunnolla sormista pois. Mutta ei saa nuolla sormia tai juosta käytävällä. Pese kädet keittiön pesu-altaassa. Kunnolla. Tarkista vielä sormien välit ja kynsien aluset.

Kääri kippo elmukelmulla, aseta se toiselle tasolle/pöydälle ja aloita siivoaminen välittömästi. Jauhoja on kuitenkin pitkin keittiösaareketta, lattiaa ja vaatteita. Ja muista, ettei lattialla olevia jauhoja saa pyyhkiä samalla rätillä mitä käytetään pöytien pyyhintään (tässä on poikkeutapaus jos vaimo ei näe).

Kun olet siivonnut, tee se toisen kerran. Ihan varmuuden vuoksi. Varsinkin jos et ole yksin kotona.

Odota 16-20h.

Day 2.

Jos haluat kerätä pisteitä kunnolla kotiin, niin nouse aamulla hyvin hiljaa sängystä ja aamutoimien jälkeen pese kädet ennen kuin alat leipomaan. Protip; se juttu siinä vessan käsienpesualtaan reunalla on mitä luultavimmin saippua. Käytä myös sitä.

Varmista, että puoliso nukkuu.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Panikoi hetki kun et löydä sitä perhanan pataa, minkä eilen laitoit tiskipöydälle valmiiksi. Hengitä hetki syvään ja ala käymään keittiön kaappeja järjestelmällisesti läpi. Älä jää ihmettelemään kaapeista löytyviä esineita ja niiden tarkoitusperiä, nyt sun tehtävänä on löytää se pata ja laittaa se puoleksi tunniksi uuniin.

Hyvä, pata löydetty. Siinä se oli taikinakipon vieressä keittiön pöydällä.

Levittele pöydälle vehnäjauhoja. Ihan reilusti vaan. Nyt saa vähän sotkea. Kaada/kaavi taikina kulhosta jauhojen päälle ja muotoile siitä pyöreähkö möhkäle. Taikinan pitäisi olla edelleen himpun lötköä ja tarttuvaa. Äläkä pyyhi vahingossakaan käsiä tässä vaiheessa paitaan tai alkkareihin. Valkoiset läntit on aina vähän epäilyttävän näköisiä. Jauhoisina tai märkinä. Huom! Taikinaa ei saa vaivata, vaan se taputellaan hellästi muotoonsa. Laita taikinan päälle leipomisliina ja anna tekeytyä 30min.

(Pahoittelut, koitin etsiä tarkempaa teknistä kuvausta kohteelle “leipomisliina”, mutta en löytänyt edes yhtään kunnollista kuvaa aiheesta. Eli nyt teidän vaan täytyy ottaa riski ja käyttää jotain liinaa/pyyhettä minkä keittiöstä löydätte. Ellette ole fiksuina sitä eilen puolisolta kysyneet. Minä en.)

Laita tässä välissä taikinakulho likoamaan. Käytä kuumaa vettä. Äläkä herran tähden koita pestä sitä tiskiharjalla. Ei hyvä. Anna kipon liota rauhassa. Aloita kuitenkin välitön paikkojen siivoaminen. Nyt jauhojen lisäksi mitä erikoisimmista paikoista löytyy myös löysää leipätaikinaa. Siivoa hiljaa, puoliso nukkuu.

Ota puoli tuntia lämmennyt pata pois uunista. Aseta se taikinan viereen (käytä pannunalusta, pöytään jää muuten jälkiä tai joku asia vinksahtaa muuten vaan universumissa). Siirrä taikina pataan ja ripottele päälle kevesti vehnäjauhoja. Voit myös yrittää tehdä muutaman designviillon taikinaan, mutta luultavasti et onnistu. Taikina on löysää ja pata hemmetin kuuma. Laita padan kansi päälle ja setti uuniin puoleksi tunniksi.

Nyt voit jatkaa siivoamista. Tarkkuutta!

Puolen tunnin kuluttua ota kansi pois padan päältä ja jätä pata vielä viideksitoista minuutiksi uuniin. Nyt voit laittaa myös kahvit tippumaan ja kattaa aamiaispöydän. Vaihda myös paita ja kalsarit. Niissä on valkoisia länttejä.

Ota leipä pois uunista, kumoa se alustalle ja laita liina vielä hetkeksi sen päälle.

Käy herättämässä puoliso, tarjoa hänelle vastaleivottua leipää ja muutama pusu. Aamiaisen jälkeen voit sitten anoa seuraavia iltavapaita jätkien kanssa. Ota kuitenkin huomioon harkinta-aika ja valmistele vielä tänään yksi taikina huomista varten.

Herkullinen pataleipä on kätevä ja helppo valmistaa!


Leave a Reply

Your email address will not be published.