Talous. Voihan Posti ja johtajuus

Talous. Voihan Posti ja johtajuus

Posti aikoo alentaa työntekijöiden palkkoja ja samalla postin johtajan omat tulot ovat vuositasolla lähellä miljoonaa euroa. Tuollanen saa kenen tahansa duunarin sapen kiehumaan. Alkaa vituttamaan. Käsi puristuu nyrkkiin ja saattaapa vielä vanhan tavan mukaan narskauttaa kossun auki.

Mutta ei meitä ärsytä se rahan määrä minkä postin johtaja saa. Ollaan toki vähän kateellisia isoille summille, mutta se ei ole se mikä saa meidät tuntemaan jopa syvääkin vihaa kyseistä kaveria kohtaan. Ei, meitä sapettaa se, että hän rikkoo meissä sisäsyntyistä hyvän johtajuuden määritelmää.


Hyvä johtaja

Hyvästä johtajuudesta on kirjoitettu paljon, eri aikakausina on esitetty eri versioita minkälainen hyvän johtajan tulee olla ja eri konsultit toitottavat erilaisten arvojen perään. Pitää olla tiukka ja samalla reilu. Täytyy osata päättää ja antaa muiden päättää. Pitää olla selkeät linjat ja samalla valmis muutoksiin jne. Mutta mun mielestä ehkä kaikkei tärkein johtajuuden kyky on osata kohdella yrityksessä työskenteleviä henkilöitä ihmisinä. Hyvän johtajan ominaisuuteen kuuluu myös uhrautua henkilöstönsä puolesta.

Eli siis mitä? Hyvän johtajan kuuluu uhrautua henkilöstönsä puolesta? Mutta eikös johtajan täytyisi huolehtia ennen kaikkea yrityksestä ja siitä, että yritys toimii ja tuottaa kapitalistisen näkökulman mukaan myös voittoa. Miten henkilöstö sitten siihen oikein liittyy? Kuluerähän se vaan on.

Miten ihmeessä sitten henkilöstön puolesta uhrautuminen voisi olla tapa saada yritys kukoistamaan? Yksinkertaista. Sillä luodaan positiivista vastavuoroisuutta. Jos johtaja näyttää yrityksen vaikeinakin hetkinä arvostavansa henkilökuntaansa ja tekevän kaikkensa, ettei heidän toimeentuloon tulisi muutoksia, niin myös henkilökunta tulee aivan varmasti vastaan kun yrityksellä ei mene taloudellisesti niin hyvin. Sieltä saattaa jopa löytyä hyvin luovia ratkaisuja säästöjä ajatellen. Voidaan vaikka sovitella lomautuksia ja keksiä keinoja tehostaa työntekoa.

Hyvä johtaja uhraa itsestään henkilökunnan ja yrityksen eteen. Huono johtaja uhraa työntekijänsä itsensä ja yrityksen eteen.


Jotain on väärin

Mun mielestä postin (ja monen muun ison yrityksen) tapa saada säästöjä heivaamalla työntekijöitä kilometritehtaalle, samalla kun johtoportaan ja sijoittajien kukkarot pullistuvat, on vähintäänkin kyseenalaista. Totta on, etten tiedä kaikkea ” isojen businesten” toimintatavoista, mutta on suuri vääryys repiä rahaa ylöspäin työntekijöitä kyykyttämällä.

Kauppalehden toimittaja lähetti kysymyksen voisiko Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen osallistua talkoisiin laskemalla omaa palkkaansa. Postista ilmoitettiin, ettei Heikki kommentoi asiaa ja vastauksen antoi viestintäjohtaja Piia Kumpulainen:

”Toimitusjohtajan palkitsemisesta ja muista työsuhteeseen liittyvistä asioista päättää yhtiön hallitus kuten muissakin yhtiöissä.”

Kauppalehti, http://bit.ly/palkanalennus

Hienosti vastattu. Vastuu siirretään muualle, pyyhkäistään hikikarpalo otsalta ja jatketaan hommia. Nyt työntekijät ja muu kansa ovat saaneet vastauksen ja sillä mennään. Kaikki hyvin.

Asia on siis tuolla kuitattu ja toiminta jatkuu samanlaisena. Voitte varmaan arvata miten hyvä työilmapiiri postin työtekijöillä tällä hetkellä on. Oisko joku teambuilding viikonloppu jossain laskettelukeskuksessa mitään?Leave a Reply

Your email address will not be published.